Bel ons op: 030 737 05 22
  • Bestel voor 17 uur: Vandaag verzonden
  • Beste prijs/kwaliteit
  • Uitstekende Klantenservice
  • Makkelijk en veilig betalen
  • Gratis verzonden vanaf €100!

Adopteer een boom!

Verdenergia is een permacultuur boerderij in Costa Rica en mede met uw hulp wil VE een "adopteer een boom" programma starten. Jaarlijks komen er ongeveer 100 studenten leren hoe je voedsel kan verbouwen zonder kunstmest en pesticiden.
Meer informatie

Artikelnummer: AL-ECO-VE

€10,00 Incl. btw
  • Bestel voor 17 uur: Vandaag verzonden

  • Gratis verzonden vanaf €100!

  • Eenvoudig retourneren binnen 30 dagen

Verdenergia is een permacultuur boerderij in Costa Rica en mede met uw hulp wil VE een "adopteer een boom" programma starten. VE is gesitueerd in Lanas, Puriscal, Costa Rica. VE bestaat uit ongeveer 50 aandeelhouders/`tribemembers. Jaarlijks komen er ongeveer 100 studenten op onze permacultuur boerderij. Wij leren studenten hoe je voedsel kan verbouwen zonder kunstmest en zonder pesticiden. (Uit een onlangs verschenen rapport van de VN wordt geconcludeerd dat permacultuur en zelf eten verbouwen de manier is om de toekomstige wereldbevolking te voeden. Zie link onderaan dit artikel.)

Het doel van het project is het herbebossen van grond dat kaal gekapt is en daarna door boeren alleen nog maar gebruikt kan worden om koeien op te laten grazen. De koeien vertrappen de grond, met als gevolg dat er nu door zon en regen veel erosie optreedt. Dit vormt een groot probleem. (o.a. doordat alle voeding op die manier wegspoelt en dus alleen schrale, onvruchtbare grond overblijft dat verder en verder erodeert.)

Doneer € 10 en onze 2 medewerkers Carlos en Eduardo zullen samen met studenten de komende 4 jaar zorg dragen voor deze bomen. Na 4 jaar zijn de bomen groot genoeg, zodat ze veel minder onderhoud vergen. (zie diagram voor algemene kosten die boomverzorging met zich meebrengt.)

Verdenergia heeft noodzakelijkerwijs het land moeten kopen omdat het land te koop stond en en een palmolie bedrijf toonde interesse. Dit soort bedrijven gebruiken veel gif om hun palmbomen te beschermen. Maar daarmee zouden ze Verdenergia en de omgeving vergiftigen en het drinkwater in rivieren ondrinkbaar maken; En daarmee ook het irrigatie systeem onbruikbaar maakt waar Verdenergia van afhankelijk is. Bij wet is het zelfs verboden in Costa Rica om rivier water te vergiftigen. Iedereen heeft recht op toegang tot rivierwater. Maar dit soort bedrijven hebben daar lak aan.  Kortom het zou het einde van Verdenergia betekenen en onze werknemers werkloos  maken.  Tenzij Carlos,  net als 10 jaar geleden weer voor commerciële boerderijen zou gaan werken en zo in grote mate opnieuw in contact zou komen met gif (Roundup e.d.). Iets waar hij soms nog last van heeft in zijn buik. Dankzij onze aandeelhouders uit verschillende landen / mede eigenaren, hebben we in 4 maand tijd het geld bij elkaar kunnen krijgen om het land te kopen.

Verdenergia wil nu 10.000 bomen gaan planten. (en misschien meer.) Omdat de bodem ernstig geerodeerd is doordat koeien er jarenlang op hebben gegraasd, gaan de bomen er voor zorgen dat erosie gestopt wordt. En de toplaag van de bodem zal zich over tijd herstellen. Het dorpje Lanas ligt tussen twee natuurgebieden en daarom zal het stuk land als natuur-corridor gaan functioneren. Gebieden met bomen trekken insecten en dieren aan die ervoor zorgen dat  het weer echte natuur wordt.

Wat wordt er geplant?

In de vorige nieuwsbrief is uiteengezet welke bomen er geplant gaan worden. Hier nog even in het kort de boomsoorten.  Melia en Teak, samen met Madera Negra, Ron Ron, Guachipelin, Cedro, Pochote, Laurel, Cristobal, Caja, Jaobillo, Gallinaso, Cascarillo. Op dit moment staan er al 3000 Melina bomen. Er komen verschillende fruitbomen, suikerriet, water appel, custard appel, mango, avocado, verschillende palmsoorten, bananen, lychee, cacao, vanille, ster fruit en nog veel meer. Als fruitbomen eenmaal vruchten gaan dragen zullen die voor veel voedsel zorgen voor Verdenergia en onze dorpsbewoners in Lanas. Ook dieren profiteren hiervan. Verder worden er 3 soorten bomen geplant die snel groeien en ter bescherming dienen voor andere bomen tegen felle zon, zware regen en erosie. Dit zijn exotische soorten voor Costa Rica en zal daarom na een tijd gekapt gaan worden. Dit zorgt voor een inkomen voor de community en de aandeelhouders. (ook u kan aandeelhouder worden. Neem vrijblijvend contact op met edo@verdenergia.org Ook als u gewoon een paar vragen heeft. Schroom niet en neem contact op.

De andere bomen zijn na 3-4 jaar groot genoeg geworden en hebben die bescherming niet meer nodig die de exotische soorten gaven. De bomen die overblijven zijn bomen die van nature in Costa Rica groeien.
Deze methode wordt ook wel "coorperative resourcee management" genoemd. deze methode zorgt ervoor dat het weer een echte jungle wordt.  Verdenergia volgt het permacultuur model om op verantwoorde wijze bomen te kappen en het blijven mengen van verschillende boomsoorten. Verder wordt er bamboo, stikstof binders en lokale pioniers vegetatie geplant.

Omdat VE nog niet al het geld bijelkaar heeft kunnen krijgen vragen wij u om een boom te adopteren. Zodat dit stuk land uit handen blijft van buitenlandse commerciële bedrijven die geen sier geven om natuur. Costa Rica is een klein land, ongeveer zo groot als Nederland. En herbergt een van de meeste plant -en diersoorten ter wereld.  De provincie waar VE zich bevindt is 1 van de meest ontboste gebieden. Met uw hulp kunnen wij hier wat aan doen.

VE wil u alvast bedanken voor het kennis nemen van het `adopteer een boom`-programma.

Volg ons op http://www.verdenergia.org/shangri-lanas-newsletter-92014/

PURA VIDA !
Edo Vos en het team van Verdenergia.

VN rapport > http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen